Grodzisk

En legende blev født
Grodziskie er blandt de ældste øl i Europa. Navnet stammer fra byen Grodzisk Wielkopolski, hvor øllet blev født. Dette er den eneste ølstil fra Polen, der af mange fagfolk omtales som "stoltheden ved polsk brygning". Ølproduktion i Grodzisk Wielkopolski startede i middelalderen i det tidlige 14. århundrede (officelt er året 1301 blevet vedtaget). Oprindeligt blev øllet brygget af overdådige Grodzisk-indbyggere til deres egne behov. De havde råd til deres egne malthuse,  på det tidspunkt  kaldt "braseatoria".

I det 17. og det 18. århundrede blomstrede ølproduktionen i Grodzisk, og produktionen var betydelig efter tidens standarder. Bryggerierne var opmærksomme på det lokale øls unikke og gjorde meget for at opretholde dets kvalitet. Dette afspejles i den ældste bevarede Grodzisk-bryggestatut fra 1601. Dokumentet detaljerede reglerne for produktionsprocessen og beskyttede øllens høje kvalitet. Øllen var vanskelig og dyr at brygge og som sådan værdsat.
Når Grodzisk-øl blev brygget, blev den smagt af borgmesteren og rådsmændene. Hvert fad af Grodzisk-øl var mærket med et specielt stempel, der garanterede dets originalitet. Overtrædelse af reglerne medførte hård straf. Kun få havde æren af ​​at tilslutte sig Grodzisk Maltsters 'Guild; medlemsgebyret for maltsters ud over byen var det højeste i regionen Wielkopolska. Det beløb sig til 600 gylden, mens de mest etablerede Poznań-guild kun opkrævede 100 gylden.

Øllets ry
I det 18. århundrede var øllen fra Grodzisk Wielkopolski allerede berømt overalt i Wielkopolska; øllen blev eksporteret til nabolandene. Det nød en sådan popularitet, at rådhuset i Poznań næsten udelukkende importerede og solgte Grodzisk-øl. Tjenestemænd blev belønnet for godt arbejde med øllen.

Grodzisk øl var en af ​​de dyrere øl; det kostede dobbelt så meget som de andre bryggerier på det tidspunkt. Enhver respektabel borger eller adelsmand stræbte efter at have Grodzisk-øl i sin kælder, da det blev betragtet som et statussymbol. En vært, der servicerede sine gæster med Grodzisk-øl, var en yderst generøs person.

Mellem verdenskrigene blev Grodzisk-øl eksporteret til 37 lande, inklusive Kina og USA, samt til afrikanske lande. Øllen var en fremragende tørstslukker, og dens moderate alkoholindhold førte ikke til rus.

Polens ølhovedstad
I århundreder var Grodzisk Wielkopolski det største sted for produktion af øl i Polen, mens Grodziskie-øl blev værdsat højt i udlandet; ingen anden øl brygget i Polen stod i sammenligning med den.

Grodzisk Wielkopolski blev omtalt som "Polens ølhovedstad"; det var vært for de bedste skoler, hvor byens berømte bryggerier delte deres viden.

Efter 1945 blev bryggeriet nationaliseret. Som et resultat af proprietære og økonomiske problemer blev den sidste batch Grodziskie-øl brygget i 1994. Efter 20 års virtuel stilstand er den legendariske øl tilbage i butikkerne, de stolte produkter fra Grodzisk Wielkopolski bryggeriet

En skat af den polske brygningskunst
Grodziskie er den eneste polske ølstil, landets bidrag til ølbryggeriets historie og udvikling. Det kaldes en "champagne blandt øl" for sin unikke smag og høje kvalitet. Det blev nævnt i vejledningen til verdens bedste øl af Michael Jackson, "ølbryggerpaven".

WEBSHOP MED TID TIL KVALITET OG CRAFTBEER

I vores online shop finder du Craftbeer som du ikke finder mange andre steder. Vores fokus ligger på mindre bryggerier i de baltiske lande, for tiden er det primært Polen. Vi forhandler craftbeer fra nogle af de bedste bryggerier i Polen, og alle øl bliver nøje udvalgt.

Vi forventer at der snart vil komme Craftbeer fra lande der ligger endnu længere østpå. Lande som Ukraine, Ungarn, Rusland, Litauen og Hvide Rusland står højt på vores ønskeliste over spændende bryggerier og nye Craftbeer du ellers ikke lige kan fremskaffe.

Tidens øl er til dig der gerne vil prøve nyt, nye lande, nye bryggerier og nye Craftbeer

Subscribe newsletter